Wat is CrossFit

CrossFit is een kracht- & conditieprogramma wat je lichaam zo goed mogelijk voorbereid op het dagelijks leven. CrossFit gelooft niet in specialisatie en is allergisch voor routine. Wanneer je op één trainingsvorm focused, betaal je vroeg of laat de rekening en verveling dat is iets wat niet ons woordenboek voorkomt. CrossFit staat voor een voortdurend gevarieerde, intensieve en functionele training. CrossFit bevat bestaande trainingsvormen als Olympisch gewichtheffen, gymnastiek en metabolic conditioning(Metcon). Hieronder een overzicht van voorbeelden per trainingsvorm:

Metcon

Oefeningen waarbij het uithoudingsvermogen wordt verbeterd. Binnen CrossFit komt dit soort conditietraining vaak terug in de vorm van:

– Hardlopen
– Roeien
– Fietsen
– Touwspringen
– Zwemmen

Gymnastics

Oefeningen met het eigen lichaamsgewicht:

– Air Squats
– Pull ups
– Push Ups
– Dips
– Handstand holds
– Handstand Push Ups
– Lunges
– Jumps
– Sit Ups
– Muscle Ups
– Rope Climbs
en nog veel meer…

Olympic Weightlifting

Over het algemeen worden hier oefeningen uitgevoerd met een barbell, dumbbell of Kettlebell zoals:

– Deadlifts
– Cleans
– Presses
– Snatch
– Clean and Jerk
– Medicine Ball Drills
– Kettlebell Swings
en nog veel meer…

 


Bij CrossFit train je dus niet met apparaten die je in geïsoleerde, beperkte bewegingen dwingen. We gebruiken functionele bewegingen. Deze bewegingen komen in alle mogelijke combinaties voor in een training en Workout of the Day(WOD). Voorbeelden van functioneel bewegen zijn: Tillen, gooien, trekken, klimmen, rennen en springen. CrossFit kent negen belangrijke functionele bewegingen, welke bijna altijd of in een variatie ervan terugkomt tijdens de WODs:

Squats

Air Squat

Front Squat

Overhead Squat

Presses

Shoulder Press

Push Press

Push Jerk

Lifts

Deadlift

Sumo Deadlift High Pull

Med Ball Clean

 

Bij CrossFit train je in een groep van maximaal 10 personen onder begeleiding van een deskundige coach. De coach zorgt er in de eerste plaats voor dat je de oefeningen veilig en met de juiste techniek uitvoert. Ook zal de coach je motiveren tijdens de workouts en je adviseren over hoe je, naast CrossFit, er alles aan kan doen om gezond en fit te worden.

Een CrossFit training duurt 60 minuten(tenzij anders aangegeven op de website of social media) en kan worden aangepast aan elk niveau van Fitness. Doordat er voor elke oefening meerdere variaties zijn, kan iedereen samen trainen. Bij CrossFit leert iedereen dezelfde bewegingen en bijbehorende technieken. Alleen de uitvoering, weerstand en intensiteit van trainen wordt individueel aangepast. Op deze manier is de training voor iedereen even zwaar en traint iedereen binnen zijn eigen capaciteiten. Iedereen heeft een andere achtergrond en andere manier van bewegen, maar traint samen in één groep.

Omdat er zoveel verschillende bewegingen en technieken zijn, is het belangrijk dat je eerst de fundamentals doorloopt. Dit is een serie trainingen welke je de perfecte start geeft om zo goed en veilig mogelijk in de trainingen mee te draaien.

Vraag hier een proefles aan en ervaar het zelf!